Bitàcola

Pesaments i reflexions espontànies

divendres, d’octubre 15, 2004

Economia, l'escalada del dòlar

Ahir la Mònica Terribas va entrevistar a "La nit al dia" al catedràtic d'economia Gonzalo Bernardos. Ens va parlar de com l'experiència del passat, i sobretot la crisis del petroli dels anys 70, ens han permés desenvolupar mecanismes que evitin que davant l'elevat preu del petroli actual, es produeixi estanflació. Així doncs, recomana acceptar que ara som més pobres, que el nou preu del pettroli és com un nou impost que els països de lOPEP ens han posat, i que ens deixen menos renda disponible. Així doncs, tots ens hem d'estrenyer els cinturó, empresaris i treballadors, per evitar que això degeneri en un increment d'atur, que sí seria molt perjudicial.

També va dir que els beneficiats en tot això són els propis països productors, i les empreses petrolieres, amb qui George Bush manté estrets vincles. Sense dir-ho textualment, va deixar entreveure que el President Nord-Americà i el seu entorn s'han enriquit molt amb la inestabilitat de l'orient mitjà.

I com a reflexió final, va dr que si bé la indústria ha estat molt efectiva a l'hora de substituir el petroli per altres fonts d'energia, el transport encara no ha fet aquesta migració. A veure si s'avança aviat en noves fonts d'energia alternatives i menys contaminants!